top of page

Misty - Kleine rode bloedworm.

Lieve allemaal, hierbij een update over de dieren van Vires Animaliae aangaande MISTY haar overlijden.

Misschien een wat lang schrijven, maar denk voor paardenhouders misschien wel heel leerzaam!

Zoals velen van jullie weten is Misy overleden op 10 februari omdat ze opeens ziek werd. We hebben het autopsie rapport binnen, daaruit blijkt dat ze o.a. inderdaad een hele grote mate van kleine rode bloedwormpjes en larven in haar lichaam had. Deze veroorzaken bloedarmoede, en kunnen dus dodelijk zijn.

Misy was altijd een heel sterk paard, en haar lijf heeft ons te laat laten zien dat er wat mis met haar was. Uitleg over kleine rode bloedwormen, vind je via de link die we hierbij plaatsen. Je kunt je daar alles over de kleine rode bloedworm lezen, wat erg leerzaam is, en dus belangrijk, daar je geen larven ziet in een mestonderzoek, welke wij met regelmaat doen bij de paarden.

Het stukje wat onder anderen wordt omschreven in de link, is volgens de DA bij Misty o.a. het geval geweest: De geïnhibeerde ingekapselde larven kunnen massaal vrijkomen zonder dat daar bepaalde verschijnselen aan vooraf zijn gegaan. Het paard kan er nog steeds gezond uit zien aan de buitenkant. Dit massaal vrijkomen van larven kan voor het dier fataal aflopen.

Misty had geen Koliekaanvallen, maar gaf bij mij aan dat ze zich niet lekker voelde, haar lijfje zag er goed uit, maar ze was erg sloom opeens. We hebben haar bij het huis gezet, en gelijk de dierenarts gebeld, die gelijk kwam, en bloedonderzoek deed.

Drie dagen en nachten zijn we met haar bezig geweest, haar gewicht nam zichtbaar in een enorm tempo af. De Dierenarts Marta en Maria hebben werkelijk alles gedaan wat ze konden doen, bloed onderzoeken, echo’s gemaakt van haar ingewanden, medicijnen tegen kleine rode bloedwormen, medicijnen die de ontsteking in haar lijfje zou oplossen, veel extra vitamine om haar bloedarmoede – oftewel haar lijf te helpen om de rode bloedcellen weer snel hoger te maken, steeds het bloedgehalte meten, en veel eten geven. Het mocht niet baten. Kern gezond was Misty altijd, en dit heftige gebeuren maakt nu, dat dit een enorme verschuiving in onze gedachtegoed heeft laten plaatsvinden.

Het denken: dat je regelmatig mestonderzoek van alle paarden laat doen, en dan niet een wormkuur geeft, als je hoort dat de uitslag van het mestonderzoek goed is, is dus een fout gedachtegoed. De larven van de kleine rode bloedwormpjes zijn niet zichtbaar in de mest

Wij wisten dit echt niet.

Sally Spencer uit Schotland, een lieve vriendin en groot paardenvrouw, was hier net

in de dagen dat Misy ziek was, en heeft

ons erg veel geleerd over alle soorten wormen die paarden kunnen hebben, en wat wel en niet zichtbaar is in een mestonderzoek. Ze heeft ook aangegeven hoe we dit kunnen voorkomen, en zijn daar dus plannen over aan het maken, welke snel gerealiseerd moeten worden, in belang van de gezondheid van de paarden die wij opvangen, en dus hier verblijven. Thanks Sally <3

Als je zeker wilt zijn van de besmetting van kleine rode bloedwormen, kan je een mestonderzoek laten doen, in combinatie van een bloedonderzoek, dat zal meer duidelijkheid geven, maar nog geen 100% zekerheid.

Alle paarden zijn nu ontwormd uit voorzorg, en in juni weer, daar de larven die nog slapen, zich hebben ingekapseld, en/of of na het ontwormen zijn uit gekomen, dan ook aangepakt kunnen worden.

Wij hebben de wat zwakkere paarden die om het huis lopen eerst een halve dosis gegeven, en na 10 dagen een hele dosis, daar als ze toch overvloedig de larven en/of kleine rode bloedwormpjes in hun lijf hebben, ze de behandeling niet aan kunnen.

Waarom niet?

Een paarden in een verzwakte toestand die uit voorzorg, of mede als gevolg van besmetting van kleine rode bloedwormpjes kunnen een zware shock ondervinden van het krijgen van een volledige ontwormings dosis. Als blijkt dat een verzwakt paard welke uit voorzorg wordt ontwormd toch veel ingekapselde larven heeft, zullen deze zich voor een groot deel ook uit de darmwand willen bevrijden, welke dus de darmwand ernstig kunnen beschadigen.

Als gediagnosticeerde overbesmetting is waargenomen bij een paard (zoals Misty), kunnen alle ingekapseld larven, en wormen zich massaal vrijvechten door de wormkuur uit de darmen en darmwand, en zou de schade te groot kunnen worden in de darmwand, en het paard in shock raken, met gevolg overlijden.

Misty

De keuze in deze was natuurlijk echt heel erg moeilijk, daar bloedarmoede al veroorzaakt was, en natuurlijk actie ondernomen moest worden. De keuze om eerst een have dosis te geven aan Misty heb ik genomen, daar ik niet wilde dat haar darmwand ernstig zou beschadigen, of dat ze in shock zou raken.. Het is lood om oud ijzer zeggen ze dan, maar wat doe je op dat moment? Er was natuurlijk al een beschadiging welke de ontstekingen teweeg brachten, die zichtbaar waren in haar bloed, maar daar gaf de DA gelijk antibiotica voor. Tevens de speciale medicijnen en vitamine om sneller haar rode bloedlichaampjes aan te maken en te sterken werden de drie dagen gegeven. Wat haar heeft doen besluiten om te gaan, weten we niet met volle zekerheid, en misschien is dat weer eens “de vorm open laten”. Ze is er in spirit met regelmaat, en dat is soms heel goed voelbaar.

Het land splitsen in twee weides kan een grote hulp zijn voor de bestrijding van deze wormen, en meer wormen. Door het land stil te leggen, dus geen leven in een weide te houden, sterven de larven binnen enkele weken. We werken aan een plan, welke wij op heel kort termijn graag met jullie delen, daar wij ook daar jullie hulp echt bij nodig hebben.

De kosten van de dierenarts voor Misty zijn erg hoog, en misschien zijn jullie genegen om een kleine bijdrage aan de organisatie te doen om deze kosten te betalen.

We wensen dat jullie wat kunnen missen, en misschien wat wijzer zijn geworden van deze nieuwsbrief.

De rekening van Vires Animaliae is NL02RABO0128355948 met omschrijving hulp kosten DA Misty

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Recent Posts
Featured Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page