top of page

Een Veulen, Wat Nu ?!

Hoe ga je om met veulens in de basis, en vrije omgang?

Wat doen veulens in de eerst 6 maanden van hun leven in een kudde, en hoe kunnen we dat zo goed mogelijk benaderen in de omgang met veulens die in ons leven verschijnen?

Het eerste wat we mogen weten, is de gedragingen van de veulens en hun ouders en/of beschermers. We hebben hieronder zo goed mogelijk aangegeven welke punten van toepassing zijn voor veulens tot een half jaar, en mogen er bij zeggen dat deze ook gelden voor veulens die wat ouder zijn. Rekening houdend dat het mogelijk is, dat we te maken kunnen hebben met een veulen welke wat langzamer is in haar/zijn ontwikkeling. Net zoals bij kinderen, vinden wij het ook belangrijk om te kijken hoe veulens zich in deze eerste fase ontwikkelen.

Punten die veulens en hun ouders en of verzorgers in een kudde hanteren.

 • Ze worden beschermt door moeder, en eventueel vader of bescherm paard

 • Ze hebben een grote band met hun moeder, vader of bescherm paard

 • Ze zijn erg nieuwsgierig, welke ze kwetsbaar kunnen maken.

 • Ze worden door ouders niet gestraft voor hun gedrag, enkel, indien nodig op zachte wijze gecorrigeerd

 • Ze wisselen veel bindings en comfortgedrag uit.

 • Ze worden vrij gelaten om te gaan verkennen, maar er blijft contact.

 • Ze gebruiken veel auditieve signalen.

 • Ze spelen heel graag, en veel.

 • Ze hebben elk een eigen karakter

 • Ze zijn puur en vol vertrouwen

 • Alle bewegingen, gedragingen, auditieve signalen, zijn berust op het heden, in de term, hier en nu.

Gekeken naar deze bovenstaande punten, maakt het belangrijk dat je als eerst ervoor moet zorgen dat het veulen zich altijd veilig voelt, dat is de basis van het opvoeden van dit veulen kind. Het kan zijn dat je een paard hebt, welke een veulen heeft gekregen, en/of dat je een jong veulen koopt, en wilt gaan opvoeden. Nu is het belangrijk, dat als je een veulen koopt, je terug gaat naar de eerste stappen die de ouders ook maken. Vaak weet je niet hoe het diertje de eerste maanden is doorgekomen, en al inprentingen heeft meegekregen van de mens die het veulen onzeker of onrustig maakt. Het o.a. weg halen bij de moeder binnen een jaar, is al inbreuk maken op het leven van het veulen ( en moeder) welke het veulen onzeker maakt. En ja, een ieder heeft een eigen manier van veulens opvoeden, maar kunnen nogal ver liggen van hun authentieke zijn.

Daar ze een grote band hebben met o.a. hun moeder, en zich daar veilig voelen zal je

rustig aan mogen proberen om een zelfde band met het veulen op te bouwen. Je bent de moeder, de extra beschermer, het speel kameraatje, en trainer, maar je blijft een mens, en het paard een paard! ​​

Vervolgens kan je op spelende wijze beginnen het veulen wat dingen te leren, en als je vind dat ze het goed doen, gebruik maken van de bindings en confort activiteiten. Daarmee zal de band groeien en zal het veulen jouw vraagstelling beantwoorden. Bindings en comfort activiteiten zijn o.a. het groomen.

Voorbeeld: we vragen het veulen om zijn voet op te tillen, en deze geeft spontaan zijn voet, we houden deze niet veel langer vast, dan welke het veulen vrijwillig aan ons geeft. Zodra we weerstand voelen houden we nog enkele tellen vast en latent de voet los, en groomen we het veulen op een plek welke dicht bij haar been is. Ze worden blij van het groomen, en zullen de verbinding van de voet op tillen, met groomen gaan koppelen, als zijnde dat het okay is om dat te doen.

Straffen heeft dus op geen enkele manier een functie, en zal het dier ver van zijn atenthieke zijn halen.

Deze activiteit herhalen we regelmatig op verschillende tijden van de dag, en verleng de tijd van het vast houden van de voet. Je zal merken dat er op gegeven moment geen weerstand meer ontstaat, en dat je vrij lang de voet vast kan houden. Dan gaan we vervolgens met me vingers over de onderkant van de voet om zogenaamd het vuil er af te halen. Er zal weer wat weerstand komen en laat de voet weer los, en starten gelijk met groomen. Ook dit kan je weer herhalen!

De bindings en comfort activiteiten zijn een groot onderdeel van hun samen zijn, en zien we de paarden ook veel doen. Je ziet daar ook corrigerend gedrag in voor komen, zoals grenzen aan geven.

Ook bij het spelen met de veulens op wat voor manier dan ook, mag je grenzen aan geven. Ze zullen je namelijk, als er vertrouwen is, je gaan zien als een paard, maar dat zijn we niet. Ze zullen met je willen spelen zoals veulens doen, en dat is o.a. ook veel op je willen springen, veel willen groomen, en soms duwen en bokken. Je mag dan ook op een speelse manier ze leren, dat je daar niet in mee kan gaan, omdat je een mens bent, en anders met ze om wenst te gaan, en zij met jou.

Voorbeeld: als je gaat rennen en ze rennen met je mee, en je zeg opeens HO,( lage zachte klank) en je gaat stil staan, en de veulens doen dat ook, beloon je ze door even te groomen tussen hun voorbenen, en zachtjes liefdevolle woorden gebruiken.

Het kan zijn dat tijdens het groomen tussen de voorbenen, ze jou ook willen gaan groomen, maar dat gebeurd nogal wat onhandig nog “met de tanden” en dat kan ons pijn doen. Het is niet bijten wat ze doen, het is groomen, een liefdevolle bindings bezigheid, die je niet mag bestraffen.

Is het groomen wat ze op dat moment doen, te hart voor jou, zeg dan gewoon AU ( harde klank) dat doet zeer, graag wat zachter ( zachte klank), en duw zachtjes het hoofd opzij, en je stop zelf met het veulen te groomen. Vervolgens ga je weer rennen, ze rennen weer mee, herhaal je de stop, HO ( lage zachte klank) en ook weer de beloning groomen als ze het goed doen. Dit kan je blijven herhalen, daar ze uiteindelijk leren om zo met je mee te lopen, dus ook op momenten als jij dat wil. Je zal ook merken dat ze snel zachter gaan groomen omdat jouw auditieve signaal ( AU) hun heeft aangegeven dat jij deze wijze van groomen niet fijn vind. Daar de bindings en comfortgedrag een grote rol speelt in het samen zijn bij paarden, zullen ze snel zoeken naar een mannier die jij fijn vind, daar ze van hamonie houden.

Er ontstaat op deze manier respect, en een waardevolle band. Deze communicatie met het veulen en wijze van leren wat wel en niet mogelijk is voor jou, op een speelse doch duidelijke mannier, geeft het veulen kaders, welke de ouders/beschermer hun ook geven.

Is er een moeder aanwezig als je dit soort spelletjes met ze doet, blijf dan tijdens een spel in de buurt van de moeder. Daar de moeder haar op gegeven moment terug zal roepen, en zal het veulen de verbinding met je verbreken om gehoor te geven aan de moeder.

Het is erg leuk om veulens dingen te leren, maar het brengt ook een mate van verantwoording met zich mee. Je kan het dier snel onrustig maken of krijgen bij een verkeerde benadering. Dit kan tot gevolg hebben dat ze zich niet veilig voelen en dat is de basis van hun bestaan.

Begrijp dus wel dat "elke seconde" dat het veulen iets goed doet, wat jij als vraagstelling aangeeft, en jij beloont met klank, of een aanraking, ze deze inprenting mee krijgen. Een veulen doet in de basis eigenlijk niets verkeerd, mits ouder, beschermer het op zachte wijze corrigeert.

Dit is een klein deeltje over hoe wij de veulens hier dingen leren.

Hieronder vind je een filmpje, waar je wat van bovenstaande gedragingen in ziet,

veel lees en kijk plezier!

Heb je vragen of opmerkingen, laat ons dat weten!

We zullen kijken of we dit kunnen verwerken, en beantwoorden.

Liefs Monique en team Vires Animaliae

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Recent Posts
Featured Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
bottom of page