top of page
onze kudde 4-12-15 046.JPG

De kudde paarden als leerschool...

 

 

Vires Animaliae heef een vaste kudde met paarden die hun hele leven bij de stichting blijven.

Deze paarden zijn opgevangen voordat de stichting vorm ging krijgen, en leven daar officieel vanaf 2009. Een aantal paarden zijn al in 2005 opgevangen in Nederland, en is deze groep de vaste groep van Vires Animaliae. Deze groep bestaat uit hengsten, merries, jonglingen en veulens die er zo nu en dan bij komen.

We doen vanaf 2010 aan geboortebeperking maar soms word er toch nog een veulen geboren, dat is dan zo, die blijven in de kudde tot ze zeker 4 jaar oud zijn.

Hoe heeft zich dit gevormd, en wat heeft deze kudde nu voor een functie in onze visie.

Hoe heeft zich dit gevormd?

Ten eerste hebben wij een paar merries opgevangen die bleken drachtig te zijn in 2006, en we hebben 1 merrie met haar kind opgevangen in 2008 in Nederland. Toen de veulens geboren werden bleken het hengsten te zijn en we wilden ze wel bij hun moeder laten totdat ze minimaal 4 jaar waren. In overleg met de DA in Vaassen destijds, hebben we gezocht naar een mogelijkheid om de hengsten hengst te laten zijn, maar geen kinderen voort te brengen. Met zijn advies hebben we samen besloten de hengsten een injectie te geven om de geboortebeperking in te zetten. Het ging toen om Celeborn en Stream die 1,5 jaar waren, en een jaar later ook Fullmoon.

 

Maar… het jaar erop werd Douschka geboren, dochter van Ayla, en vader de toen dus 1 jarige hengst Celeborn. Wat een mooie verassing was dat. Daarna is zeker 3 jaar alles heel goed gegaan, geen kids meer. Samen groeide deze kudde met dus moeders, kinderen en een papa goed op, als een prachtige familie.

In 2014 heeft er door privéomstandigheden een grote verhuizing plaats gevonden naar Portugal. Daar werden opeens 5 veulens geboren, waarvan we dus echt niet wisten hoe dat kon, en hebben samen met de DA bekeken wat er nu gebeurd was. Hij herinnerde ons aan de uitbraak van de jonglingen van de buurman een jaartje ervoor, die dus in ons land stonden s’morgens vroeg.

Deze uitbraak was dus een vruchtbare uitbraak, met voor ons een enorme verrassing, fijn, en niet zo fijn, we zaten niet te wachten op 5 extra paarden. Maar goed, we laten de veulens bij de moeders, daar wij proberen een zo natuurlijke manier van paarden houden te handteren, en dat houd dus in tot minimaal 3 jaar de kids bij hum moeders-vaders laten.

We zijn de hengsten die geboren zijn in 2014, half 2015 ook gaan injecteren, maar op de een of andere manier worden er soms nog 1 of 2 veulens geboren, en dat is dan zo. In de tussentijd zijn hier nog wat paarden opgevangen, en weer weg gegaan, en ook zijn er een paar die hier blijven, en een paar die de regenboogbrug over zijn gegaan. Dat is inherent aan opvangen van dieren, soms vang je dieren op die er zo slecht aan toe zijn, of dat de opvang maar van korte duur is omdat een dier gewoonweg naar huis wil. (naar huis is voor ons, over de regenboogbrug)

 

Functie van het behouden van deze kudde, in onze visie.

Onze hengsten die er dus al waren zijn voor deze veulens gaan zorgen, en we zagen een prachtige interactie ontstaan in deze prachtige kudde, en zetten dat in voor observatie en leermogelijkheden voor studenten en cursisten. Hoe beter kan je leren wat een paard is, dan de kudde die hier in vrijheid leeft, uren - dagen te observeren. Met regelmaat komen er nu ook paarden coachen hier die meer willen leren over wat nu een paard is. Monique geeft daarbij de nodige uitleg, zodat dat mee genomen kan worden in het coachingswerk die ze doen met paarden in hun eigen praktijk. 

Je leert met de observatie onder andere de lichaamstaal, het gedrag van paarden en dynamiek in een kudde. Tevens geeft observatie van de kudde een stilte die maakt dat je erg goed in het moment komt, en blijft. Je gaat zelfs de energie ervaren bij de bewegingen die de paarden doen, en mag zeggen nog veel meer. Ook het coachen gebeurd met regelmaat in de kudde en dan komen de paarden die willen helpen naar ons toe. De andere blijven dan op afstand kijken, of eten wat in de omgeving. We doen ook meditatie in de kudde en dat vindt de kudde echt geweldig. Als we aan komen lopen dan komen ze echt allemaal naar ons toe en er mag geknuffeld en geaaid worden en op het moment dat we beginnen, nemen ze wat afstand en staan veelal dichtbij mee te doen. Zo nu en dan komt er een paard die bij bepaalde mensen gaan helpen en lopen als ze klaar zijn gewoon weer weg. Het is zo mooi, de paarden mogen paarden zijn in heel hun zijn.

Zeker hier in Portugal is het een eye opener voor vele paardenhouders die hun paarden nog 24-7 op stal hebben staan, en er alleen maar uit komen om te trainen een uurtje. Of ze worden gehouden op een 1/8e hectare met stal, wat echt te klein is voor een paard als je daar verder niets mee doet in vrijheid. Een paard, en zeker meerder paarden op een klein stuk grond krijgen te weinig beweging, en krijgen in de loop van de tijd problemen met hun benen en lichaam. Doordat ze hier nu zien dat het anders kan, laten ze hun paarden mede de hengsten naar buiten op een grote weide. Het is dus ook een voorbeeld voor de mens, om aders te gaan denken over wat nu een paard is en wat het nodig heeft. Het gaat gestaag, maar er komt een verandering in gedachtegoed.

 

Op dit moment zijn er een aantal jonge paarden zo ver om geadopteerd te worden, daar je ze langzaam uit de basisgroep ziet trekken, en er zijn echt paardjes bij die willen werken, in de zin van, wat meer doen dan in de kudde leven. We hebben deze dus ook ter adoptie staan en hopen dat er mensen zijn die het aan durven om een bijna wild paardje op te nemen, en er mee gaan werken op een natuurlijke manier. Doordat ze in de kudde leven, zijn ze kalm en goed benaderbaar, ze hebben de veiligheid en harmonie van de kudde mogen ervaren, en dat is prachtig. Ze gaan net zoals kinderen die gaan studeren het huis uit, en mogen een nieuwe wereld gaan ontdekken.

 

Wil jij graag met een groep of in je eentje de kudde komen observeren, laat ons dat weten. Wil jij graag een jong paard adopteren, en een nieuw liefdevol thuis geven, laat ons dat ook weten. 

 

Team Vires Animaliae

bottom of page